iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


cold! Пушенето зависи от цвета на косата?...


Хората с тъмни коси са по-предразположени да посегнат към цигарите – до този извод достигнаха изследователи от Университета в Пенсилвания. Според тях меланинът – веществото, отговорно за естествената пигментация на кожата и косата, е виновно и за пристрастяването към никотина.

image


Учените изясняват, че брюнетите много по-бързо се пристрастяват към тютюнопушенето в сравнение с хората със светли коси. Също така заболяванията, предизвикани от този вреден навик, се срещат по-често и протичат по-тежко при тъмнокосите любители на цигарата. Причината – според американските специалисти – е в пигмента меланин, който придава на косите ни тъмния цвят. От една страна, организмът ни е способен самостоятелно да синтезира меланин, а от друга – в резултат на слънчевите бани. Според изследователите именно високата концентрация на меланин в организма е отговорна за никотиновото пристрастяване.

„Открихме, че концентрацията на меланин е пряко свързана с изпушените за деня цигари, а и с нивото на никотиновата зависимост и въздействието на никотина върху организма”, казва ръководителят на проучването Гари Кинг.

По какъв начин меланинът е свързан с никотина до момента не е изяснено. Според една от версиите, биохимичният състав на двете вещества има много сходства. А според друга – меланинът има свойството да се „свързва” с никотина и в резултат на това по-бързо се натрупва в организма и по-дълго се задържа в тъканите на тялото, което обуславя и силната никотинова зависимост и негативните последици от нея. Тревожен е и фактът, че брюнетките по-лесно се пристрастяват в сравнение с мъжете с тъмни коси.Другояче казано - за да се пристрастят към цигарите, хората със светли коси трябва да пушат повече цигари и по-често, докато брюнетите се пристрастяват дори от изпушването на 5-6 цигари. Освен това, отказването от тютюнопушенето е по-лесно при светлокосите, отколкото при тъмнокосите.

Разбира се, учените са предпазливи в изводите си, защото получените данни се нуждаят от допълнителни уточнения и корекции, необходими са и още изследвания, които да изяснят тази странна зависимост.


2014-01-09 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.