iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Кои са уникалните водопади в света?


Казват, че човек е в състояние дълго време да наблюдава две неща – горящ огън и течаща вода. Може би затова водопадите са толкова популярни и всяка година привличат десетки хиляди туристи. Зрелищно падащите от височина водни струи буквално завладяват сетивата. В света има много красиви водопади, а една малка част от тях са наистина уникални.

image


Кайетур – най-големият!Повечето хора смятат, че най-големият водопад в света е Ниагарският. Но, въпреки че той е един от най-грандиозните на земното къпбо, палмата на първенството се държи от водопада Кайетур, разположен на река Потаро в Гвиана, близо до границата с Венецуела. Кайетур е висок 226 м, което е около 5 пъти повече от височината на Ниагарския водопад, един е и от най-мощните водопади в света. Всяка секунда той излива повече от 1263 куб. метра, което е близо 2 пъти повече от Ниагарския. Кайетур се намира в едноименен национален парк, който обхваща района около водопада. И до днес водопадът Кайетур е много слабо известен, въпреки че е най-големият в света. Причина за това е неговата недостъпност. Разположен е в слабо изследван район на Гвиана насред дъждовните екваториални гори.

Анхел – най-високият!Най-високият водопад в света Анхел (979 м) се намира във Венецуела. Водопадът се спуска право от върха на известната Ауян-Тепуи (тепуи - планина, която е равна на върха и от нея се спускат водопади) и се стича в джунглата. Но да се полюбува човек на това величествено чудо на природата не е толкова лесно, тъй като водопадът е заобиколен от непроходима тропическа джунгла. Освен това Анхел е толкова висок, че още преди да падне водата по-голямата част от нея се изпарява или изчезва под формата на мъгла, заради силния вятър.
Анхел е открит в началото на 20-ти век от пътешественика Ернесто де Санта Крус, който успял да се промъкне в самото сърце на джунглата, но носи името на първия пилот, който е прелетял над него - Джеймс Ейнджъл. През 1933 г., прибирайки се от пътуване, Ейнджъл опитал да приземи самолета си, понеже бил повреден. Но колелата потънали в блато, което приличало на поляна. Той и тримата му спътници били принудени да се спускат по стръмните склонове пеша 11 дни, докато не открият поне някаква следа от цивилизация.
Анхел може да бъде достигнат само със самолет или чрез изтощително пътуване. От януари до май водопадът е тънка струя вода, която се разсейва в мъгла, но в дъждовния период (юни – декември), той е много мощен и живописен.

Баатара – най-древният!Баатара се намира в Ливан и е най-известният в света пещерен водопад. Смята се, че е и най-древният водопад на земята. Открит е сравнително неотдавна, в средата на миналия век. Той „изригва“ от височина 255 м във варовикова пещера, възрастта на която е 160 млн. години и е от Юрския период. Ежегодно тук се стичат хиляди туристи, привлечени както от водопада, така и от трите скални моста, които естествено са се формирали над него и са част от варовиковата пещера. Затова Баатара е известен още и като „Пропастта на трите моста“. На посетителите не се разрешава да стоят на мостовете, тъй като те са хлъзгави и могат да се срутят.

Шираито – роденият от подпочвени води!На територията на свещения японски вулкан Фуджияма, в дълбоките гори се крие красивият и изключително живописен водопад Шираито (в превод „Бели конци“). За разлика от повечето водопади в света Шираито води началото си не от река, а от подпочвени води. Името му е свързано с визуален ефект: сълзящите от скалните недра десетки тънки струи наистина приличат на множество бели конци. И докато височината на падащите водни струи е само 3 метра, то ширината му е впечатляваща – 70 метра. Жителите на Страната на изгряващото слънце казват, че Шираито е най-красив през есента, когато листата на дърветата в заобикалящите го гори се оцветяват във всички багри, а водата започва да тече по-интензивно.

Седемте сестри – най-легендарният!Водопадът Седемте сестри е едно от многото неповторими места в Норвегия. Състои се от седем оттделни потока, откъдето идва и името му. Височината му е над 280 метра и се намира на фиорда Гейрангер. Появата на този водопад е свързана с древно скандинавска легенда. Млад и силен викинг искал да си избере невяста измежду седем сестри красавици. Но всички те били толкова много красиви, че той не можел да направи своя избор. Всяка от сестрите го харесвала и мечтаела да се омъжи за него. Те решили да отложат избора до сутринта. Рано сутринта младежът трябвало отново да отиде в дома им и да носи воал, който да даде на своята избраница. Но... той така и не се появил, защото на път към техния дом се превърнал в камък. Седемте сестри напразно очаквали своя любим и от мъка също се вкаменили. А от скалата срещу фиорда Гейрангер започнали да се стичат седем водопада, олицетворяващи нещастните сестри.

Всеки от водопадите е посвоему магнетичен и завладява с невероятната си красота, изумителна мощ или древните легенди, в които е обвит.


2014-10-07 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.