iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


hot! Необичайни факти за кафето


Много хора не могат да започнат деня си без чашка сутрешно кафе. Разбира се, изписано е доста за вредата от кофеина, който намалява количеството на калция в костите и влияе отрицателно на работата на сърцето, но тази напитка има и редица полезни свойства.

image


Неотдавна изследователи откриха, че любителите на кафето са по-малко склонни към самоубийство в сравнение с хората, които изобщо не прибягват до тази напитка. Рискът от самоубийство се понижава с 50% благодарение на въздействието на кофеина, който влияе на синтеза на серотонин и допамин в организма – невротрансмитери, свързани с емоциите. Това не е единственото полезно свойство на кафето...

Кафето ободрява ленивите
Кафето е отличен стимулатор за тези, които обичат да мързелуват, но за работохолиците е противопоказано, тъй като има обратен ефект. Психологът Джей Хоcкинг достига до този извод експериментирайки с мишки. Както и хората, мишките са склонни да търсят изход от различни ситуации и да решават задачите, с които се сблъскват – например да излязат от лабиринт. Оказва се, че кофеинът в значителна степен понижава активността на най-подвижните мишки. „По-мързеливите“ мишки обаче след прием на кофеин стават доста по-активни. Интересен е фактът, че кафето ободрява повече жените отколкото мъжете: жените след няколко чашки кафе стават по-енергични, а мъжете започват да работят по-бавно, както и да се съмняват в резултатите от своята работа.

Кафето помага при махмурлук
Най-неприятното при махмурлук е главоболието – силната мигрена може напълно да ви съсипе настроението и да не ви позволи да се съсредоточите върху работата си. За съжаление да се избавите от главоболието е трудно дори с помощта на аналгетици. Усещането за болка е вследствие образуването на ацетат в организма под въздействието на етанола. Кафето спомага за блокиране преобразуването на ацеталдехида в ацетат и съответно – намаляване на главоболието. Разбира се, не бива да се прекалява с чашките кафе – за човек с нормално тегло е достатъчно да изпие 100–150 мл кафе.От листата на кафееното дърво може да се приготви чай
Вкусът на напитката от листата на кафееното дърво също е приятен. Чаят, приготвен от кафеени листа не е толкова силен както кафето, но има приятен, наситен вкус без обичайната горчивина. Освен това кафееният чай съдържа по-малко кофеин и повече антиоксиданти в сравнение с черния чай, също така намалява риска от диабет и сърдечносъдови заболявания.

Кафето може да се вдишва
Специално за хората, които не могат без кофеин, но по някакви причини не могат редовно да пият кафе е разработен портативен инхалатор AeroShot. Във всяко такова устройство се съдържат 100 мг кофеин. Всъщност това е алтернатива на кафето и на другите кофеин съдържащи напитки. Веществото в инхалатора е достатъчно за 6–8 вдишвания.

Безопасната доза кофеин е 400 мг дневно
Всеки човек реагира на кофеина различно в зависимост от своя метаболизъм. Отдавна е установено, че не бива да се злоупотребява с кафето, тъй като крие рискове за здравето. Безопасната доза кофеин за всеки човек е индивидуална и зависи както от физиологията, така и от начина на употреба на веществото. Според изследвания, проведени през 2003 г., безопасната доза кофеин за здрав възрастен човек е 400 мг дневно (например 500 мг кафе). По-високата доза може да предизвика проблеми със сърцето или негативни промени в настроението. Бременните жени трябва да намалят тази доза наполовина. Пушачите също трябва да ограничат приема на кафе, тъй като се забавя очистването на организма от токсини.

Кофеинът помага да се възприеме по-лесно чуждата гледна точка
Кофеинът може да въздейства на мозъка по особен начин: в някои случаи помага да възприемете чуждата гледна точка по-лесно, тъй като увеличива способността на мозъка да възприема логиката на разсъжденията на хората около вас.Най-скъпото кафе в света се добива от екскременти на слонове
Този сорт кафе се нарича „Черен бивник“ и се добива в Тайланд. Кафеените плодове се дават като храна на слоновете, частично се смилат в техните черва и се отделят от организма им с екскрементите. Благодарение на процеса на храносмилане и въздействието на жлъчните киселини, напитката от обработени по такъв начин кафеени зърна има наситен и мек вкус, без обичайните горчиви нотки. Освен това влияние върху вкуса на зърната оказват и други продукти, с които обикновено се хранят слоновете – например банани и захарна тръстика. Средно на един слон са му необходими от 15 до 30 часа, за да преработи кафеените плодове. Цената на това кафе е 1100 долара за кг, а ако искате просто да го опитате, то за една чашка трябва да платите 50 долара. Високата цена е обусловена от факта, че слоновете живеят в специални резервати, дават им да се хранят с тайландско кафе Арабика, отглеждано на надморска височина 1500 м. Слоновете трябва да изядат около 32 кг кафеени плодове, за се получи 1 кг кафеени зърна.


2016-01-06 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.