iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


hot! Как работи мозъкът по време на сън?


Известно е, че мозъкът не си почива, когато човек спи. Но има и други интересни и необичайни факти за това как работи нашият мозък по време на сън, доказани от учените.

image


Факт 1. Сънищата позволяват да се направи психологически портрет.
Проведени са много експерименти от психолога Бил Домхоф, които му позволяват да говори с максимална увереност, че сънищата дават възможност да се направи доста точен психологически портрет на даден човек – да се опишат всички негови личностни качества и особености на характера.

Факт 2. Биологичният часовник е най-постоянен и точен.
Натаниел Клейтмън, известен американски учен, посветил много време за изучаване особеностите на съня и работата на мозъка в този период на почивка. Той провел експеримент със себе си, за да установи си как работи биологичният часовник на човека и може ли да бъде нарушен. Престоял цял месец в тъмна пещера, за да провери своя биологичен часовник. Без наличието на слънчева светлина неговият цикъл на сън и бодърстване се променил. Но в края на експеримента, Клейтън установил, че въпреки промените, този цикъл оставал в рамките на 24 часа.Факт 3. Сънищата винаги ще съпровождат здравия сън.
Сънищата са най-интересната и най-загадъчната област за изследване от учените. И след задълбочени проучвания учените определят, че човек винаги сънува докато спи. И дори в тези периоди, когато е уверен, че нощта му е преминала спокойно и нищо не е сънувал, това не е така. Сънища има, просто не винаги човек може да ги „види“ или да ги запомни. Всеки може да се убеди в този факт, необходимо е само да бъде събуден във фазата на бързия сън.

Факт 4. „Предсънният“ стадий е своеобразна медитация.
За да може човек да премине в стадия на пълноценен сън е необходимо напълно да се отпусне. При това отпускането засяга не само тялото, но и мозъка. В резултат възниква процес на генериране на алфа-вълни. В такова състояние човек напълно се отпуска, настъпва спокойствие, очите са затворени, а мислите се забавят. Подобно състояние настъпва в процеса на медитация.Факт 5. Сънищата влияят на доброто настроение.
Сънищата са добър регулатор на емоциите. Тези сънища, които „вижда“ човек спомагат за обработване и отстраняване на негативните емоции. И след много изследвания може с увереност да се каже, че нормалният сън влияе благотворно на доброто настроение и активното състояние на духа. Това е възможно само в случаите, когато отсъстват психични заболявания като депресията например.

Факт 6. Спомените въздействат на съня.
Сънят се дели на няколко фази. Именно в първата му фаза протича преместване на спомените в дългосрочната памет. В същото време протича своеобразно сортиране на всичко, което се е случило за създаването на асоциации, помагащи по-лесно да се възприеме света.

Факт 7. Най-добре се учи по време на сън.
Въпреки че сънят се дели на различни фази, те са обединени от една отличителна особеност – свързани са с обучението. Учените са доказали, че при достатъчно силна мозъчна активност в периода на съня се осъществява много по-задълбочено и точно усвояване на учебния материал.


2016-01-09 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.