iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част I: Защо трябва да сме подготвени за настъпването на менопаузата?


Когато сме на 20 дори не се замисляме, че все някога ще прекрачим прага на 30-те, ще почукат и 40-те. За 50+ изобщо не става и дума, а всъщност на тази възраст Жената спира да е Жена в онзи нелеп смисъл на думата, влаган в нея от нашата криворазбрана и объркана балканска действителност.

image


Времето следва неумолимия си ход, неусетно годините се изнизват, докато изведнъж ни връхлита нещо, което въпреки че ни е познато от пресата или интернет, преобръща живота ни напълно. Връхлита ни така нежеланата менопауза с всичките си екстри: горещи и студени вълни, изпотяване, сърцебиене, главоболие, високо кръвно налягане, депресия, раздразнителност, плачливост, отпадналост, загуба на концентрация и още куп неприятни симптоми. Прибавете и задължително лепнатите килограми, отпускането на кожата, появата на видими бръчки и първите старчески петна... Познато ли ви е това?... А намерихте ли решение? Ако отговорът е Да – следващите публикации не са за вас. Те са за всички онези жени, които по една или друга причина все още се лутат в трудния лабиринт на менопаузата, отиват за поредната консултация с гинеколога, плащат немалки суми за поредната хранителна добавка, която въпреки масираната реклама, просто не дава резултат или прибягват до всякакви проверени или не начини да облекчат страданията си. Да, страданията, защото с всички тези симптоми, изразени при това с пълна сила, жената трябва да работи, да се грижи за дома и семейството си, да продължава да изглежда красива, защото в днешния безкомпромисен свят тя ще бъде просто „out of date“.Възможно ли е жената да е подготвена за настъпването на менопаузата? Да, стига да имаше откъде да получи сериозни разяснения, а не отивайки при поредния специалист, той махвайки небрежно с ръка да я отпраща, защото, виждате ли, това просто е климактериум и нищо не може да се направи. Излиза, че прехвърляйки 40-те жената вече е отписана – от страна на лекарите, защото българската здравна система в това отношение е под всякаква критика; от страна на съпруга, който вече си е намерил по-млада любовница или ако все още не го е направил, то скоро ще потърси; от страна на шефовете, защото те не могат, а често и не искат, да се натоварват с работник или служител, който не е в добро здраве, а и външният му вид е доста поувяхнал. Разбира се, има и изключения, но те са толкова малко, че дори няма как да се видят на общия застинал и апатичен фон.
А всъщност климактериумът или т.нар. още критическа възраст е изключително труден период за жената, в който се изисква много търпение и разбиране от страна на най-близките й хора, както и адекватно лечение в тежките случаи, което, разбира се, изисква немалко пари и за което здравната каса не поема нито лев.Какви са фактите?
1. Според последните проучвания в световен мащаб периодът на менопаузата продължава от 10 до 14 години. Възможно е при нашите баби този период да е бил и само 5-годишен, но днес поради много причини симптомите на менопаузата не изчезват толкова бързо.
2. Непрекъснато пада възрастовата граница за настъпване на менопаузата. Все по-често жени на 42, 40 и дори на 38 години се озовават в тежката хватка на климактериума – т.нар. ранна менопауза. Нормално менопаузата би трябвало да настъпва около 50-годишна възраст.
3. При 8 от 10 жени симптомите са средно тежки, а при всяка пета жена – много тежки. Въпреки сериозния напредък на науката и медицината все още няма създадено ефикасно и безопасно средство за лечение на тези симптоми.
4. Около 65% от жените в менопауза развиват сериозни заболявания, сред които сърдечносъдови, онкологични, остеопороза, диабет, хипертония, депресия, проблеми с храносмилателната система и др.
5. Някои учени разглеждат климактериума като заболяване поради тежката симптоматика и налагащото се медикаментозно лечение.
6. По данни на СЗО в болшинството държави животът на жените след 50-годишна възраст достига средно 27-32 години, което е почти една трета от общата продължителност на живота на съвременната жена.
7. С всяка изминала година нараства броят на жените, влизащи в периода на менопаузата. Предполага се, че към 2030 г. броят им ще достигне 1,2 млрд. И те не желаят да бъдат оставени на доизживяване, а искат пълноценно да работят, да имат нормален личен и сексуален живот, да се радват на пъстротата на света.

Всички тези факти говорят за необходимост от разработване на специални програми за защита на здравето, запазване на работоспособността и осигуряване на достойно качество на живот на всички жени във възрастта на менопаузата. Програми, които все още липсват в България, а и не се знае дали изобщо някога ще има...

Следва част II: Менопауза – фази и симптоми.


2016-02-23 | Здраве | Поли Манолова

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 40 Вчера 268
Общо 326833 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.