iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част II: Менопауза – фази и симптоми


Климактериумът е генетично програмиран период в живота на жената, свързан с изменения в организма, като първо се засяга репродуктивната система. Физиологичното угасване на яйчниковите функции постепенно води до прекратяване на детеродната функция, а след това и на менструалния цикъл.

image


Според класификацията на СЗО се различават следните видове менопауза:
- Естествена (физиологична) менопауза.
- Изкуствено предизвикана менопауза (след хирергично отстраняване на матката, химиотерапия, радиоактивно облъчване).
- Преждевременна менопауза (до 40 лет).
- Преждевременна яйчникова недостатъчност (преждевременно остаряване на яйчниците).

Във възрастов аспект менопаузата сменя репродуктивния период и завършва с настъпване на старостта. Климактериумът включва следните фази:
• Пременопауза – 40–44 години. Това е периодът преди настъпване на истинската менопауза и отсъствието на менструация в продължение на 1 година.
• Менопауза – 45–50 години (42–56 години). Постоянно отсъствие на менструация с угасване функциите на яйчниците.
• Постменопауза – до 65 години. Периодът започва след 1 година отсъствие на менструален цикъл и продължава до края на живота на жената.
Отделя се и т.нар. перименопауза (във възрастта 45-55 години) – периодът преди настъпването на менопаузата и непосредствено след нея, когато при болшинството жени клиничните прояи на хипоестрогенията са изразени най-силно. Понякога в научната литература се среща терминът „менопаузални разстройства“, който обединява всички изменения в периода на перименопауза.Най-значимите възрастови изменения засягат следните органи и системи в женския организъм:
• Матка и яйчници.
• Млечни жлези.
• Външни полови органи.
• Кожа, коса и лигавици.
• Кости и стави.
• Сърце и кръвоносни съдове.
• Пикочни пътища.
• Централна нервна система.Характерът и тежестта на специфичните симптоми през климактериума варират и са строго индивидуални за всяка жена, но според времето си на поява са подчинени на определена хронологична закономерност и се разделят на три групи.

Първа група – ранни симптоми (климактеричен синдром)
Възможно е да се появят още преди спирането на менструацията, т.е. в периода на пременопауза и включват:
• Горещи вълни, редуващи се с втрисане, прекомерно изпотяване.
• Нередовна менструация.
• Нарушена концентрация, по-трудно запомняне на нови неща.
• Сърцебиене, колебания в кръвното налягане.
• Дискомфорт от страна на храносмилателната система – констипация, метеоризъм, подуване на корема.
• Астенични симптоми – умора, понижена работоспособност, обща слабост.
• Емоционални разстройства – раздразнителност, промени в настроението, тревожност, депресия.
• Нарушения в съня (безсъние или сънливост през деня, повишена необходимост от сън).
• Поява или зачестяване на пристъпите на главоболие.
• Намалено сексуално желание.Втора група – средновременни симптоми
Възникват от 2 до 4 години след настъпване на менопаузата (спиране на менструацията). През това време се забелязва натрупване на излишни килограми. Увеличаването на теглото вероятно е компенсаторна реакция на организма в резултат на прекратяване активния синтез на естрогени от яйчниците: синтезът на женските полови хормони не спира напълно, тази функция частично се поема от други тъкани, включително и мастната. Възможно е да се стигне и до хранителни разстройства и значително увеличаване на телесното тегло, както и поява на инсулинова резистентност.
Жените са притеснени и от урогенитални нарушения: сухота, сърбеж и парене във влагалището, болка при полов акт (диспареуния), болезненост или дискомфорт при уриниране, инконтиненция (незадържане на урина).
Основните оплаквания, касаещи външния вид, са свързани с изразени атрофични изменения на кожата: сухота, поява на мрежа от повърхностни бръчки, по-дълбоко врязване на вече съществуващите бръчки и гънки. От страна на кожните придатъци – повишена чупливост на ноктите, суха коса и косопад. От емоционалните нарушения трябва да се отбележат повишена тревожност, раздразнителност и депресия.
Трета група – късни симптоми
Появяват се няколко години след настъпване на менопаузата и с течение на времето се усложняват. Към тях се отнасят сърдечносъдовите заболявания с висок риск от развитие на хипертония и атеросклероза, остеопороза, болки в гърба и ставите, понижаване устойчивостта към инфекциозни заболявания, намаляване на когнитивните способности.Тъй като промяната в най-важните физиологични процеси протича на възраст 45-55 години, то именно в този период жената се обръща за лекарска помощ, за да се отстранят нарушенията, свързани с хормоналния дисбаланс. И на първо място – основните прояви на климактеричния синдром, като горещи вълни, прекомерно изпотяване, нарушения на съня, депресия, раздразнителност, плачливост, болки в мускулите и ставите, физическа слабост, повишена уморяемост и др.Независимо от факта, че всички процеси по своята същност са физиологични и някои жени не усещат каквито и да било смущения, то при голяма част от нежния пол (около 84%) се проявява климактеричен синдром със средна тежест и в тежка форма.
В обществото съществува стереотип, че климактеричният синдром е неизбежен, с него се сблъсква всяка жена и трябва да го изтърпи. Това е абсолютно невярно!
Днес се прилага комплексен подход към лечението на менопаузалните разстройства. И това не са само хормонозаместителната терапия, приемът на препарати с вегетативно-стабилизиращо действие и антидепресанти, профилактика на атеросклерозата, метаболитния синдром и остеопорозата, но и препоръки относно начина на живот (подходящ хранителен режим и двигателна активност), психотерапия, алтернативна медицина и др. Такъв комплексен подход се предлага в специални клиники в чужбина, за съжаление в България все още няма създадени подобни медицински центрове.

Следва част III: Изследвания за определяне на менопауза

Автор: Поли Манолова

2016-03-09 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 47 Вчера 268
Общо 326840 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.