iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част III: Изследвания за определяне на менопауза


Как може да се определи наближава ли климактериумът – този тежък и сам по себе си стресов период в живота на жената, особено ако някои от ранните симптоми са налице далеч преди средната възрастова граница от 50 години?

image


Важно е да отбележим, че дори при отсъствието на каквито и да било проблеми с половата система редовните профилактични прегледи при гинеколог (поне веднъж годишно) са силно препоръчителни, тъй като при такъв преглед може да се диагностицират в ранен стадий редица заболявания и да се предприеме адекватно и навременно лечение. А при наличие на някои от ранните симптоми на менопаузата (нередовен месечен цикъл, скъсяване или удължаване на менструацията или внезапното й спиране, поява на горещи вълни, промени в насторението, проблеми със съня и др.) посещението при гинеколог е задължително. С него трябва да обсъдите тези неприятни симптоми, както и да съобщите датата на последната менструация. Често пъти на базата на наличната симптоматика лекарите диагностицират навлизането в климактериума, което обаче в много от случаите не е достатъчно. Ако лекарят не е сигурен дали се касае за менопауза, трябва да назначи изследвания, които категорично да потвърдят настъпването на климактериума и да изключат други здравословни проблеми.
Изследванията включват:
• Кръвен тест за определяне нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и естрадиол. Допълнително може да се изследват нивата на прогестерон, пролактин, тестостерон и лутеинизиращ хормон (LH).
• Кръвен тест за определяне нивото на тироидния стимулиращ хормон (TSH или тиреотропин), отговорен за функцията на щитовидната жлеза. Хипофункцията на щитовидната жлеза може да предизвика симптоми, подобни на тези при менопауза.
Трябва да се има предвид че референтните стойности на изследваните хормони варират в зависимост от лабораторията, затова трябва да се съблюдават нейните данни.
• Също така може да се изследва липиден профил и да се направят тестове за чернодробна и бъбречна функции.
Вагиналните рН нива също могат да помогнат за потвърждаване на менопаузата. По време на репродуктивния период вагиналното рН е около 4.5. През менопаузата рН се повишава до около 6.
Диагностични тестове за определяне на менопауза
Ако сте забелязали някои симптоми, типични за периода на климактериума и все още не сте във възрастовите граници за настъпването му, вероятно се касае за преждевременна яйчникова недостатъчност (ранна менопауза). Съществува и т.нар. „временна менопауза“. Възможно е да се сблъскате с недостатъчно внимание от страна на вашия личен лекар или гинеколог, които погрешно да диагностицират състоянието ви. Какви тестове трябва да изискате да ви бъдат направени, за да знаете какво се случва с тялото ви – дали става въпрос за ранна менопауза и преждевременна яйчникова недостатъчност, „временна менопауза“ или естествена (биологична) менопауза?
Фоликулостимулиращ хормон (FSH)
По време на менопаузата нивата на FSH се увеличават, а нивата на естрогените намаляват. FSH е хормон, който се освобождава от предния дял на хипофизата. През първата половина на менструалния цикъл хормонът стимулира съзряването на яйцеклетките. Освен за потвърждаване на менопаузата с помощта на теста за определяне нивото на FSH може да се открият и някои заболявания на хипофизата.Тестът е ключов за определяне дали менопаузата е настъпила или не. Ако все още имате менструация, повечето лекари препоръчват да се вземе венозна кръв за изследване на 3-тия ден от цикъла. В случай, че нямате менструация, FSH може да се изследва по всяко време. Тъй като нивото на хормона варира, някои специалисти съветват тестовете да се направят 2-3 пъти (през месец). Това е особено важно в случаите, когато е налице менструален цикъл и/или поява на някои симптоми на менопаузата. Възможно е да се касае за т.нар. „временна менопауза" - състояние, предизвикано от силен стрес. Сравнително рядко може да се наблюдават нормални хормонални нива при започнала вече менопауза. Концентрацията на FSH в кръвта се покачва, когато яйчниците спират да произвеждат достатъчно количество естроген, затова и високото ниво му ниво е сигнал за навлизане в менопаузата.
Нормалната стойност на FSH е 3-20 mlU/ml. Нива на FSH от 10 до 12 mlU/ml показват пременопауза, а 25-40 и нагоре – менопауза или изчерпана яйчникова функция.
Разработени са и тестове за определяне на наближаваща менопауза в домашни условия (подобни на тестовете за бременност) чрез измерване концентрацията на FSH в урината.Резултатът се отчита визуално:
Отрицателен - появява се само една цветна линия в контролната зона, което означава, че концентрацията на FSH е по-ниска от 25 mIU/ml, т.е. жената не е в перименопауза.
Положителен - появяват се две ясно очертани линии, което показва, че концентрацията на FSH е равна или по-висока от 25 mIU/ml. Концентрация на FSH между 5 и 20 mIU/ml се открива в урината на здрави мъже и жени. По време на нормален менструален цикъл при жените, концентрацията на FSH се повишава от 15 до 35 mIU/ml около средата на цикъла, след което отново спада до 5-20 mIU/ml. При жени в пери- или постменопауза концентрацията на FSH е значително повишена – около 10 пъти (между 40 и 200 mIU/ml).Ако първият резултат е положителен, жената трябва да направи нов тест след 5-7 дни. В случай че и вторият резултат е положителен, това показва, че нивото на FSH е трайно повишено и е настъпил периодът на перименопаузата.Естрадиол
Женският полов хормон естрадиол има стероидна структура и се произвежда преимуществено от фоликулите на яйчниците. Когато започне изчерпване на яйчниковия резерв концентрацията на циркулиращия в кръвта естрадиол намалява. Нормалната стойност на естрадиола е 25-75 pg/ml (венозна кръв се взема на 3-тия ден от менструалния цикъл). Ако концентрацията на естрадиола е под нормалните стойности и при отчетени високи нива на FSH става въпрос за менопауза. В някои от случаите обаче се отчитат нормални нива на FSH и ниски стойности на естрадиол – това може да се дължи на прекомерно физическо натоварване, засилени фитнес упражнения или ниско съдържание на мазнини в тялото.
Ако нивата на естрадиол са по-ниски от 50 pg/ml жената все още може да има менструален цикъл, но също и симптоми, свързани с ниската концентрация на естроген – горещи вълни, изпотяване, проблеми със съня, вагинална сухота.

Следва част IV: Допълнителни изследвания за определяне на менопауза


2016-04-29 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.