iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част IV: Допълнителни изследвания за определяне на менопауза


В зависимост от симптомите и възрастта на жената може да се изследват не само нивата на FSH и естрадиол, но и на други хормони – прогестерон, тестостерон, лутеинизиращ хормон (LH) и пролактин, за да се диагностицира менопауза. Важно е и определянето на TSH за разграничаване на менопауза от заболявания на щитовидната жлеза, както и ултразвуковото изследване на яйчниците.

image


Прогестерон
Стероиден хормон, който се синтезира от жълтото тяло на яйчниците (жълтото тяло се образува от пукнат фоликул след отделяне на яйцеклетката при овулация и представлява „временна“ жлеза с вътрешна секреция), надбъбречните жлези, мозъка, а при бременност – от плацентата. Прогестеронът подготвя ендометриума на матката за приемане на оплодената яйцеклетка и контролира нормалното протичане на бременността. По време на менопауза концентрацията на прогестерон в кръвта е 0,03-0.3 ng/ml. Жените преди менопауза имат нива на прогестерона 7-38 ng/ml по време на лутеалната фаза на менструалния цикъл (7-8 ден след овулацията). Дефицитът на прогестерон е една от причините за поява на остеопороза по време на менопаузата. Хормонът е отговорен още за спокойствието и вътрешната стабилност на жените.Тестостерон
Напоследък се отделя особено внимание на концентрацията на свободен тестостерон в кръвта и повечето специалисти са на мнение, че твърде ниските нива на този хормон са причина за ранната менопауза (също и при жени с хирургично отстранени яйчници). При жените свободен тестостерон в кръвта под 0.3-1.9 ng/dl е показателен за дефицит (жени над 50-годишна възраст имат дефицит при стойности под 1.0 pg/ml), който се изразява с понижено либидо и бърза уморяемост.Лутеинизиращ хормон (LH)
LH се синтезира от клетките на предния дял на хипофизата. При жените регулира менструалния цикъл и образуването на яйцеклетки, стимулира секрецията на прогестерон и формирането на жълтото тяло. Нормалните нива на LH са 5-20 mlU/ml. Повишената концентрация на LH не винаги е знак за настъпване на климактериума. Ако нивата на LH са високи спрямо тези на FSH, това би могло да означава, че жената не е в менопауза, а се касае за синдром на поликистозните яйчници.

Пролактин
Пролактинът също се синтезира от клетките на предния дял на хипофизата, стимулира растежа и развитието на млечните жлези и образуването на майчината кърма. По време на бременността този хормон поддържа съществуването на жълтото тяло и производството на прогестерон. Когато нивата му са твърде високи, пролактинът стопира отделянето на гонадотропния хормон от хипоталамуса, който повлиява отделянето на FSH и LH от хипофизната жлеза, а това от своя страна нарушава отделянето на естроген и прогестерон. Нормалните нива на пролактин са между 101 и 487 µIU/ml. Високите му стойности потискат овулацията, а при изключително висока концентрация трябва да се направят допълнителни изследвания за изключване на заболявания на хипофизата. При синдром на поликистозните яйчници също може да се наблюдават повишени нива на пролактин. Важно е да се знае, че пролактинът е стресов хормон и е необходимо преди взимане на кръв пациентката да е в седящо положение 20-30 минути.

Тироиден стимулиращ хормон (TSH или тиреотропин)
Много лекари препоръчат и изследване на TSH – хормон, синтезиран от клетките на предния дял на хипофизата, който регулира функциите на щитовидната жлеза. TSH стимулира производството на двата хормона на щитовидната жлеза – тироксин (T4) и трийодтиронин (T3). Изследването е важно по 2 причини: първо, жените в преждевременна менопауза са изложени на по-висок риск от заболявания на щитовидната жлеза, и второ, много симптоми при нарушени функции на щитовидната жлеза се припокриват с тези при менопауза. Много често тироидните заболявания нарушават редовния месечен цикъл.
Изследването на нивата на тироидните хормони помага за разграничаване на преждевременна менопауза от заболявания на щитовидната жлеза.

Ултразвуково изследване
В някои случаи гинеколозите прилагат ултразвуково изследване с висока разделителна способност на яйчниците, за да преценят дали все още има налични фоликули. Но тази информация не е достатъчна за диагностициране на менопауза. Според британско изследване две трети от жените, диагностицирани с преждевременна яйчникова недостатъчност всъщност имат останали фоликули. Проблемът е, че дори когато се откриват яйцеклетки и се стимулира овулацията с помощта на хормони, тези опити в повечето случаи са неуспешни. Ултразвуковото изследване има смисъл, ако жената е в ранен етап на преждевременна менопауза и желае да има деца, тогава по-агресивната хормонална терапия е оправдана.След поставяне на диагнозата МЕНОПАУЗА и в зависимост от тежестта на симптомите лекарят трябва да назначи подходящо лечение. В някои от случаите лечение не се налага, но при изразена тежка симптоматика на климактеричния синдром правилната лечебна терапия ще подобри значително качеството на живот.

Следва част V: Индекс на Куперман за определяне тежестта на климактеричния синдром


2016-06-27 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 36 Вчера 268
Общо 326829 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.