iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част VI: Депресия по време на менопауза – симптоми и предварителни изследвания


Депресията в периода на климактериума е чест спътник, тъй като освен физиологичните изменения, които настъпват в женския организъм, менопаузата носи със себе си и „психическа пренастройка“ за друг етап в живота на жената.

image


Вече над 100 години научни изследователи и практикуващи лекари се опитват да открият взаимовръзка между менопаузата и депресията. Преходът към менопауза винаги се е асоциирал с периода, когато жените са най-изложени на промени в настроението и психични отклонения.
При тези изследвания са установени различни психични симптоми в периода на менопаузата – от климактерична меланхолия или раздразнителност до пълен набор от психични нарушения. Търсенето на пряка корелация между депресията и менопаузата продължава и до ден-днешен. Основни фактори за причинно-следствената връзка между менопаузата и депресията са интензивните хормонални изменения, социално-икономическия статус, етническата и расова принадлежност, семейните отношения, наследствената история на психични разстройства и депресия, а също и тежък предменструален синдром до началото на прехода към климактериума.
Депресията засяга до 35% от жените в определен период от живота им, като в повечето случаи първите депресивни епизоди се появяват още в млада възраст. Редки са случаите, когато първите прояви на депресия се наблюдават след спиране на менструалния цикъл. Известно е, че рискът от поява на депресия е най-висок в пременопаузата. В този период психологичните проблеми и физическият дискомфорт са много чести явления.

Симптоми на депресията
Клинично диагнозата депресия се поставя на жени в менопауза в случаите, когато от посочените по-долу симптоми се наблюдават едновременно не по-малко от 5 и продължителността им е не по-малка от 2 седмици:
1. Недостиг на сили, слабост, вялост.
2. Ниска самооценка, стремеж към уединение/ самота.
3. Чувство на страх, висока тревожност.
4. Негативни мисли, песимизъм, бъдещето се представя в мрачни тонове.
5. Промени в настроението, раздразнителност, плачливост.
6. Съпътстващи физически проблеми – главоболие, болки в стомаха, нарушения на апетита, проблеми с храносмилането и други.
В менопаузата подобни нарушения могат да бъдат предизвикани не само от депресията, но и от хормоналната пренастройка на организма като цяло.

Диагнозата депресия може да се постави само и единствено от психиатър, който ще назначи и съответното лечение. Симптоми като дълъг период на умора и отсъствие на мотивация, тъга, плач, раздразнителност, както и отсъствие на полово влечение в продължение на повече от 2 седмици показва наличие на клинична депресия и изисква повишено внимание.
Клиничната депресия включва (но не се ограничава само с тях) следните симптоми:
• Хипотимия (устойчив спад в настроението) в течение на 2 или повече седмици.
• Загуба на интерес към живота и удоволствията, отказ от обичайния начин на живот.
• Слабост, отсъствие на енергия, изтощение.
• Проблеми с концентрацията и умствена вялост.
• Безпричинно безпокойство.
• Проблеми със съня (безсъние или прекомерно спане).
• Песимизъм, повтарящи се мисли за смърт и самоубийство.
В много клинични случаи е възможно депресията да е съпроводена от тревожност. Тревожността сама по себе си не е следствие от менопаузата, но често я съпътства и може да стане причина за депресия. Чувството на страх, неувереност, песимизъм, възбуда, които се усещат на фона на тревожността, могат да бъдат предизвикани от физиологичните и психологичните реакции на промените в организма на жената.Предварителни изследвания
Според симптомите по време на менопаузата, ако жената подозира наличие на депресия е необходимо да премине пълно медицинско изследване. Помощта на какви специалисти може да е полезна в тази ситуация?
1. Личен лекар. Той ще направи първичен преглед и ще ви даде направления за всички необходими изследвания.
2. Консултация с ендокринолог. Разбира се, в периода на климактериума се осъществява хормонална пренастройка на организма, но само специалистът може да реши дали тези процеси при конкретната пациентка са в рамките на нормите за менопауза. Най-малкото специалистът трябва да изключи наличието на ендокринни заболявания или да назначи съответното лечение, ако е необходимо. В доста случаи именно ендокринните нарушения могат да „стартират“ развитие на депресия.
3. Консултация с кардиолог. Преглед от кардиолог е задължителен при колебания в кръвното налягане, силно сърцебиене, болки в сърдечната област. Възможно е тези симптоми да са естествени съпътстващи фактори при менопаузата, но трябва да се изключат заболявания на сърдечносъдовата система. Подобни симптоми също така могат да са едни от признаците на депресия.
4. Консултация с невролог. Раздразнителност или отпадналост и загуба на жизнена енергия може да са не само признак за депресия, но и за заболявания на нервната система.
След тези изследвания, когато посочените лекари изключат заболявания, касаещи тяхната специалност или са назначили съответното лечение, е необходима консултация с психиатър/психотерапевт.

От една страна, повечето пациентки, обръщащи се за лечение или за помощ в преодоляване на симптомите на менопауза, се оплакват както от физически симптоми (вазомоторни разстройства), така и от психически нарушения, като депресия и тревожност. От друга страна, някои от тях преодоляват периода на менопаузата без сериозни депресивни състояния.
Защо някои жени се оказват засегнати от депресия по време на менопаузата, а други – не?
Етимологията на депресията в този период от живота се характеризира с множество взаимосвързани фактори (физиологични, ендокринни, биохимични), а така също и психосоциални, които ще разгледаме подробно в следващата публикация.

Следва част VII: Причини за появата на депресия по време на менопауза


2016-09-29 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.