iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Топ 5 термални спа дестинации


Лечението с термална вода е познато от дълбока древност и с помощта му се облекчават или напълно отстраняват редица заболявания. Кои са най-известните балнеоложки курорти с термална вода и какви заболявания могат да бъдат повлияни?

image


Чехия, Карлови Вари
Карлови Вари се намира на 120 километра от Прага, недалеч от границата с Германия, в долината на река Тепла. На сравнително неголяма територия са регистрирани 132 лечебни водоизточника, ефективността на които е била описана от местните лекари и монаси още през 14 век. През 1358 г. крал Карл IV построил тук своя ловна хижа, а по-късно и обществена баня, откъдето идва и името на курорта – Карлови Вари. Не всички извори имат висока температура на водата, но са почти еднакви по основните химични показатели: отнасят се към групата на бикарбонат-серно-хлоридно-натриеви. Водата се използва не само за вътрешен прием, но и за вани, а също така от нея се получава известната карловарска сол, която се използва за производството на лечебна козметика. За някои лечебни и козметични процедури се прилага и местната кал.Карлови Вари са били предпочитано място за почивка от императори, известни писатели, поети, композитори: Петър I, Гьоте, Шопен, Гогол, Бах, Паганини, Дворжак, Тургенев… И днес този прекрасен курорт привлича хората, които ценят тишината, спокойствието и искат да се насладят на природните красоти.
Какви заболявания се лекуват с карловарската термална вода? На първо място са заболявания, свързани с нарушение обмяната на веществата и болести на храносмилателната система, хроничен холецистит и хепатит, цироза на черния дроб. Също така водата помага за подобряване на състоянието при нарушения на водно-солевия обмен, атеросклероза (понижава нивото на лошия холестерол), заболявания на гръбначния стълб и ставите. Доказано е, че водата има свойства на мощен антидепресант и се препоръчва за облекчаване състоянието на жени в менопауза. За сериозно лечение в Карлови Вари са необходими не по-малко от 18-25 дни.

Германия, Баден-Баден
Известният балнеоложки курорт е разположен в югозападна Германия. Открит е от древните римляни, които са построили тук много лечебни терми (бани). Лечебната вода извира от недрата на планината Флоринтинерберг – средна дълбочина 1200-1800 м, а уникалните 12 извора са на около 17 000 години. Температурата на минералната вода е между 65 и 68 градуса. Ежедневно на повърхността под налягане се изхвърлят около 800 000 литра уникална вода богата на натриев хлорид и флуор. Тази вода има особено свойство – колкото по-висока е температурата й, толкова е по-солена. Солеността на охладената вода е минимална.
Днес този курорт е символ на стил, класа и лукс и все така е предпочитан за почивка и лечение на различни заболявания. Основните показания за лечение с термалните води в Баден-Баден са заболявания на опорно-двигателния апарат, ревматизъм, болести на централната и периферната нервна система. Водата е подходяща и при проблеми с отделителната система, за рехабилитация след травми или хирургични операции, както и за отстраняване на синдрома на хроничната умора.Франция, Виши
Регионът на термалните извори Виши се намира в центъра на Франция, на брега на река Але, на 4 часа път от Париж. Виши е изключително посещаван курорт не само заради лечението на различни заболявания, но и за пълноценен спа отдих. Термалната вода е хидрокарбонатно-натриева и извира от 15 източника, като 6 от тях са питейни, а водата от останалите се използва за лечебни вани и спа процедури. Водата от някои термални извори е гореща, а температурата на други не превишава 16 градуса.
Лечебните свойства на термалната вода Виши са добре изучени. Тя отлично повлиява заболявания на ставите и костната система (в частност - остеопороза), ускорява възстановяването след травми, прилага се за лечение на кожни заболявания, нарушения на обмяната на веществата, хронични болести на черния дроб и жлъчката.Израел, езеро Кинерет
В Израел на брега на езерото Кинерет (известно от библейски времена като Тивериадско езеро), на 212 метра под морското равнище се намира голям термален курорт със 17 извора с температура на водата до 63 градуса. За лечение се използва както термалната вода, така и високо ценената кал „пилома“, която има свойството дълго време да съхранява топлината. Основните заболявания, които се лекуват в курорта, са: гинекологични проблеми, безплодие, рехабилитация след хирургични интервенции, бронхиална астма, атопичен дерматит. Лечението може да се съчетае с екскурзии до свещени места от стария и новия завет.Аржентина, Мендоса
Град Мендоса е разположен в подножието на Андите на 707 метра надморска височина. Това е най-известният винопроизводителен район в Аржентина, където се произвежда прекрасното вино Мендоса. Тук се намира и балнеоложки курорт с лечебна вода от термалните извори Качеута, която възстановява нормалните функции на бъбреците, черния дроб и жлъчката. Чудесният климат и разположените наблизо забележителности (например, най-високата точка в Южна Америка – връх Аконкагуа) привличат туристи от цял свят. Всеки, който пристига в Мендоса обезателно трябва да види великолепната Диамантена лагуна, обкръжена от красиви скали и разположена на 3200 метра надморска височина.
2016-09-29 | SPA |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 26 Вчера 268
Общо 326819 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.