iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част VIII: Лечение на депресията по време на менопауза


Съвкупността от симптоми, съпътстващи климакса (повишено изпотяване, горещи вълни, чести позиви за уриниране, промени в кръвното налягане и др.) изобщо не спомагат за доброто настроение. Затова депресията и менопаузата често се възприемат като неизбежни спътници. Разбира се, медикаментозното лечение (антидепресанти и други препарати по лекарско предписание) не се назначава на всяка жена, изпитваща спадове в настроението по време на менопаузата.

image


Терапия при депресия
Психотерапевтът/ психиатърът може да проведе лечение на депресията както с медикаментозна терапия (антидепресанти, невролептици и други препарати), така и с психотерапевтични сеанси.
За лечение на менопаузалната депресия най-често се използват антидепресанти от групата СИОЗС (селективни инхибитори на обратния захват на серотонина). Те имат минимални странични ефекти (не предизвикват повишена сънливост или затормозяване на реакциите по време на работа), добре се понасят от организма и действат достатъчно бързо. Възможно е специалистът да препоръча съчетаване на психотерапия с медикаментозно лечение. Психотерапията може да помогне на пациентката да си изгради разумно и спокойно отношение към процесите, протичащи в тялото й.При депресия именно в периода на менопаузата, нерядко ефективна се оказва и хормонозаместителната терапия (ХЗТ). Прилагането й се основава на теорията, че потиснатото настроение при климакса е свързано с промяна в нивата на естрогена в женския организъм. При ХЗТ се използва синтетичния аналог естрадиол (в комбинация с прогестагени при жени, които не са претърпели хистеректомия – отстраняване на матката), след приема на който много жени установяват подобрение и стабилизиране на настроението и общото самочувствие.
Важно е да се знае, че за качествено и правилно лечение в тази ситуация е необходимо сътрудничеството на двама специалисти – гинекологичен ендокринолог и психиатър. Съвместната им работа ще осигури оптимално съчетание от необходимите медикаменти.
!!! Жените, на които по-рано е поставяна диагноза депресия и са били излекувани, през климактериума с почти 98% сигурност ще развият отново заболяването.


Клинична депресия и менопауза
Клиничната депресия за разлика от менопаузата е заболяване, което трябва да се лекува както медикаментозно, така и с психотерапевтични сеанси. Нарушенията в психиката може да са предизвикани от промени в биохимичните процеси в мозъка, генетична предразположеност, физически и емоционален стрес и в частност – от хормоналните изменения в организма. Всяка жена, която проявява симптоми на депресия и се приближава до периода на менопаузата трябва да се консултира с гинеколог и ендокринолог, за да се определи принадлежността на симптомите към хормоналните изменения. В същото време е необходима и консултация с психиатър, особено ако симптомите показват, че става въпрос за клинична депресия. Затова трябва внимателно да се проучи анамнезата на пациентката относно депресивни разстройства в миналото и наличието на физически и психически симптоми в настоящия момент. Важно е и да бъдат установени условията на живот на пациентката, наличието на стресови фактори и психосоциалния й статус.
Лечението на клиничната депресия, съвпадаща с периода на преход към менопаузата и самата менопауза зависи от тежестта на симптомите и историята на депресивните разстройства при пациентката в миналото. Ако депресията протича в тежка форма, в повечето случаи се препоръчва медикаментозно лечение с антидепресанти, често в комбинация с умерена ХЗТ (естроген плюс прогестерон или само естроген).

ЛЕЧЕНИЕ – Индивидуален подход
В случаите, когато не се наблюдават ярко изразени симптоми на депресия и отсъства история за депресивни разстройства, специалистите имат различно мнение за оптималната терапия. Най-разпространеният подход се състои в редуване или в използване на хормони и антидепресанти поотделно. ХЗТ в повечето случаи облекчава физиологичните симптоми, като повишено изпотяване, горещи вълни, вагинална сухота. Много пациентки предпочитат да избягват хормонално вмешателство, особено ако вазомоторните симптоми при тях са слабо изразени. В такива случаи за предпочитане е да се изпозват само антидепресанти.
При жените, които са в менопауза, т.е. преходният пременопаузален процес вече е завършен, лечението на депресията с антидепресанти дава сравнително по-висока ефективност, отколкото ХЗТ. Въпреки това, в определени случаи не бива да се изключва ХЗТ, тъй като тя може да повлияе положително женското здраве в области, които не са свързани с психичното състояние.
В много от случаите при лечението на депресия се препоръчват психотерапевтични сеанси дори и да се прилага медикаментозно лечение. Два основни типа психотерапия (междуличностна и когнитивна) се използват най-често по време на менопаузата. Междуличностната психотерапия се фокусира върху взаимоотношенията с близки, колеги и приятели и как промените в тези отношения могат да повлияят депресивните разстройства. Внасянето на хармония в семейните отношения, социалните и професионалните контакти спомага за отстраняване симптомите на депресия.
Когнитивната поведенческа психотерапия се концентрира върху идентификацията на песимистичните мисли и негативния поглед върху живота, които винаги съпътстват депресията. Прилагането само на психотерапевтична стратегия дава доста по-бавни резултати в сравнение с медикаментозното лечение, но позволява да се избегнат възможни странични ефекти и има дългосрочен ефект за психичното здраве.
При тежка форма на депресия психотерапевтичните сеанси не са достатъчни. В тези случаи се предпочита комбинация на психотерапия с прием на антидепресанти, тъй като без медикаментозна терапия е невъзможно да се излекува клиничната депресия.
Понякога при прилагане на ХЗТ депресията може да е страничен ефект по причини, които все още нямат научно обяснение. Подобен ефект се наблюдава и при млади жени, използващи противозачатъчни препарати. Ако депресивни симптоми се появят при жени, които не са страдали по-рано от депресия, трябва да се обърне внимание върху възможността за промяна на състава и дозировката на хормоните при ХЗТ. При пациентки с депресивни епизоди в миналото, ако след началото на ХЗТ се възобнови депресията, трябва да се преустанови хормоналното лечение и да се започне терапия с антидепресанти.
Основният проблем при диагностиката на психичните разстройства, свързани с менопаузата, е отсъствието на достатъчно стандартизирани инструменти, дефиниция на самия процес менопауза, вариациите във възрастта, както и наличието на различни психосоциални и физиологични фактори. Внимателното наблюдаване на симптоматиката и ендокринния статус на пациентката осигурява сериозна помощ при диагностиката и лечението. Особено внимание трябва да се обръща на следните фактори: причини за настъпване на менопаузата (естествена или изкуствена), роля на ХЗТ, естество и тежест на симптомите. Важно е да се определи и дали депресивното състояние е възобновено (за пациентка с предишна анамнеза) или жената страда от депресия, свързана с настъпването на менопаузата.
До този момент няма еднозначно мнение за влиянието на менопаузата върху ефективността на медикаментозната терапия при депресия, въпреки че специалистите смятат, че в повечето случаи трицикличните антидепресанти и СИОЗС дават положителни резултати в периода до и след настъпване на климакса.
Изучаването на ефекта от повишаване нивото на естрогените чрез ХЗТ при лечение на клинична депресия сред жени в пременопауза не дава еднозначни резултати. ХЗТ може значително да облекчи вазомоторните симптоми, да възстанови умствените функции, да подобри настроението в периода на пременопаузата. Но в някои случаи са наблюдавани маниакални психически разстройства сред пациентки, лекувани с ХЗТ, което говори за възможност естрогенът да оказва дестабилизиращо влияние на по-уязвимия организъм по време на менопаузата. Въпреки това, ХЗТ, ако е правилно подбрана за конкретната пациентка, може да е ефективен метод за отстраняване на депресивните прояви, като, разбира се, се отчитат всички възможни дългосрочни последствия за здравето. Основни терапевтични методи за преодоляване на депресията си остава стандартната медикаментозна и психологическа терапия, а също и ХЗТ в комбинация с антидепресанти.В последните години във връзка с намаляване популярността на ХЗТ и рисковете по повод нейната безопасност при дълъг период на прием (над 5 години), антидепресантите често се използват в качеството на монотерапия. Трицикличните антидепресанти осигуряват по-висока ефективност при монотерапия, но по-високата честота на страничните им ефекти не позволява широкото им приложение. СИОЗС са по-ефективни в съчетание с ХЗТ. Все по-често се наблюдава прием на антидепресанти за отстраняване на физиологичните симптоми, които преди години се контролираха с помощта на ХЗТ.
По последни данни най-новите антидепресанти спомагат за облекчаване не само на симптомите на депресия, но и значително снижават вазомоторния дискомфорт. Към тях се отнасят антидепресанти инхибитори на обратния захват на серотонина, като сертралин, пароксетин, венлафаксин и флуоксетин. Някои от тези препарати започнаха да се използват за облекчаване на климактеричните симптоми след като много жени, приемащи ги по други причини, споделят, че тези медикаменти в известна степен намаляват броя и интензивността на горещите вълни, както и изпотяването.Като цяло повечето съвременни антидепресанти водят до известно облекчаване на симптомите в краткосрочен период. Дългосрочните последствия все още не са оценени. Нехормоналните методи на лечение стават все по-популярна алтернатива и особено за жените, предразположени към рак на гърдата или имащи други медицински противопоказания, които не позволяват използването на естрогени. Малките дози антидепресанти показват добри резултати по отношение облекчаването на перименопаузалните симптоми и спомагат за запазване на психичния баланс. Специалистите са на мнение, че те не са окончателна терапия, особено в дългосрочен план. Основното им предназначение е да се преодолеят много тежките периоди и да се намали психическата симптоматика.
Важно е да се осигури достатъчно време за оценка на ефективността на всяка стратегия на лечение на депресията в периода на прехода и настъпването на менопаузата. Ако в началото се приема ХЗТ, резултатите може да се преценят след 2-4 седмици. При неудовлетворителни резултати е желателно да се започне комбинирано лечение с антидепресанти. Ако в началото се използва антидепресант, необходимо е да се увеличи дозировката до нормалното ниво за съответния препарат и да се оценят резултатите от лечението след 1-2 месеца. В случай че тази терапия не дава видими резултати се препоръчва смяна на медикамента или разглеждане на възможността за комбинирано лечение – антидепресант и ХЗТ.

Вместо заключение
Особен риск крие недиагностицираната депресия, която много пациентки и дори лекари приписват на менопаузата. Клиничната депресия никога не бива да се разглежда като нормално явление по време на климакса и изисква лечение както всяко друго сериозно заболяване. В много от случаите депресията е породена от съвсем други причини и просто съвпада по време с периода на менопаузата. Независимо от причините, депресията трябва да бъде диагностицирана от психиатър и да се назначи съответното лечение, тъй като по време на климакса може да доведе до много сериозни последствия за здравето и дори за живота на пациентките.
Депресията може да бъде преборена с прием на медикаменти в комбинация с психотерапия и консултация с психолог. Недостатъчните проучвания за взаимните влияния, различните стратегии на лечение и многообразието на възможните причини за появата на депресия в менопаузата създава трудности в нейната диагностика и лечение. На първо място е необходимостта от индивидуален подход към всяка пациентка в периода на менопаузата и редовно наблюдение, тъй като е налице процес на промяна във функционирането както на организма, така и на психиката.

Правила по време на депресия:
1. В никакъв случай не взимайте важни решения, тъй като в подобно състояние не сте способни трезво да оцените ситуацията.
2. Избягвайте всякакви стресови ситуации, те задълбочават заболяването.
3. Грижете се за тялото си, спортувайте умерено и се хранете здравословно.
4. Не мислете за лошото, настройвайте се само на положителна вълна.
5. От време на време поглеждайте своя живот отстрани (като страничен наблюдател) и ще откриете, че в него има много хубави моменти.
6. Обърнете внимание как се държат децата – те за разлика от възрастните умеят да се радват на всичко, включително и на най-дребните неща.
7. Огледайте се наоколо – природата е все така красива, слънцето гали кожата с топлите си лъчи, вятърът развява косите... Животът е прекрасен дар. Не го пропилявайте!

Следва част IX: Увеличаване на теглото по време на менопауза

2017-01-04 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 34 Вчера 268
Общо 326827 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.