iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част IX: Увеличаване на теглото по време на менопауза


Менопаузата обхваща последната 1/3 от живота на съвременната жена и точно в тази възрастова категория затлъстяването е най-разпространено. Причините са няколко, като основната е дефицитът на естрогени, а също така и възрастовите изменения в организма, водещи до увеличаване количеството на консумираната храна и намаляване на разхода на енергия. Появява се т.нар. менопаузален метаболитен синдром с всичките му неблагоприятни последици за организма.

image


Повишеният риск от затлъстяване и редица други патологични състояния на фона на естрогенен дефицит обуславя интереса на много лекари към изучаване на метаболитния синдром в периода на менопаузата и намиране на адекватни решения. Проблемът менопаузален метаболитен синдром (ММС) започна активно да се обсъжда от клиницистите в края на 90-те години. Причината е увеличаване продължителността на живота на жените с 30–40 години в сравнение с миналия век. Много автори се придържат към класификация на ММС, базирана на метаболитните изменения през менопаузата, в основата на които е понижаването на женските полови хормони. Резултатът е натрупване на излишни килограми за кратко време (6–8 месеца) и развитие на абдоминално затлъстяване след настъпване на менопаузата.Патогенеза на ММС
Бързото увеличаване на теглото след менопаузата се наблюдава при 60-70% от жените.
• Хормонален фактор
Още в периода на пременопаузата започва понижаване на яйчниковата функция, изтощаване на фоликулярния апарат, изменение в секрецията на хормоните от яйчниците и намаляване чувствителността на фоликулите към гонадотропините. Понижаването на нивото на естрогените в менопаузата е съпроводено с развитие на затлъстяване, остеопороза или остеопения, нарушения в хемостазата, а също така значителен риск от атерогенеза, водеща до исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, атеросклероза и инсулт. Както е известно, половите хормони определят начина на разпределение на мастната тъкан. Естрогените и прогестеронът определят локализацията на мазнини в областта на бедрата и ханша (гиноиден тип). Андрогените са отговорни за андроидния (абдоминален) тип затлъстяване с натрупване на мазнини в областта на корема и талията. Освен това в мастната тъкан се осъществява екстрагонадния синтез и метаболизъм на естрогените с участието на ароматазния цитохром Р450. Повишаването на активността на ензима цитохром Р450 с напредване на възрастта води до бавна биологична трансформация в отговор на изключването на яйчниковите хормони. При ММС дефицитът на полови хормони понижава нивото на секс-хормон свързващия глобулин (SHBG), което увеличава съдържанието на свободни андрогени в кръвта. А андрогените способстват за андроидното разпределение на мазнините. Натрупването на излишни килограми започва във възрастта 42–46 години, т.е. в началото на пременопаузата. В тази група индекс на телесна маса (ИТМ) > 30 кг/м2 се среща само в 7% от случаите и често е в границите 26–29 кг/м2. С настъпването на менопаузата 3 пъти нараства броят на жените с ИТМ > 30 кг/м2. Неблагоприятната динамика на телесната маса е съпроводена с изменения в телосложението: формира се централен или абдоминален (андроиден) вариант на затлъстяване, което е свързано с отслабване на естрогенното влияние върху мастната тъкан, промяна в баланса на половите стероидни хормони в посока на андрогените (запазва се биосинтезът на тестостерон в яйчниците и надбъбречните жлези).• Енергиен фактор
Още един фактор за патогенезата на затлъстяването при ММС е забавянето на базалния метаболизъм (разходът на енергия) на фона на дефицит на половите хормони. Учените предполагат, че понижаването на скоростта на базалния метаболизъм в постменопаузата е свързано с намаляване на метаболитно активните тъкани, предимно мускулната. Фактът, че забавянето на метаболизма при жените в постменопауза способства за увеличаване на теглото с 3-4 кг всяка година още веднъж потвърждава безспорното участие на стероидните хормони във формиране на ММС.
• Миграция на мастната тъкан
Установено е, че затлъстяването се дължи не само на увеличаване на мастната тъкан, но и на преразпределението й в областта на предната коремна стена. За разлика от подкожната, интраабдоминалната мастна тъкан има по-висока метаболитна активност и чувствителност към симпатиковата стимулация. Това е обусловено от относително високия брой на алфа-1 и алфа-2 адренорецепторите (повишават липолизата посредством активиране на хормонозависими липази), андрогенните и кортикостероидните рецептори, както и от ниското количество на алфа-3 адренорецептори, стимулацията на които намалява скоростта на липолизата. Намаленото количество инсулинови рецептори върху мембраните на адипоцитите, изграждащи висцералната мастна тъкан определят слабата й чувствителност към антилиполитичния ефект на инсулина, особено в постпрандиалния период. Интензивната липолиза на висцералните, интраабдоминални мазнини в условията на пониженото анаболно действие на инсулина води до повишена мобилизация на свободните мастни киселини от мастната тъкан, като концентрацията им може да е 20–30 пъти по-висока в сравнение с наблюдаваната при отсъствието на висцерално затлъстяване. При постъпването на голямо количество свободни мастни киселини в порталната система те се използват в качеството на субстрат за синтез на триглицериди и стимулират гликонеогенезата. Тези изменения се задълбочават, защото след настъпване на менопаузата се наблюдава увеличаване количеството на висцералните мазнини, което влияе върху метаболитните процеси, при това без значение от количеството на подкожната мастна тъкан.• Регулаторен фактор
Измененията в хормоналния фон при менопаузата са свързани с регулацията на половите хормони посредством експресията на различни фактори, участващи в метаболизма на мазнините и свързани с чувствителността към инсулина. Днес е известно, че мастната тъкан изработва много ензими, хормони и фактори, които регулират приема на храна, поддържат енергийната хомеостаза, участват в регулацията на чувствителността към инсулина, имунния отговор, както и в развитието на васкуларните патологии. Към факторите, секретирани от мастната тъкан се отнасят лептин, грелин, адипсин, ангиотензин II, простагландини, адипонектин, резистин, тумор-некротизиращ фактор алфа, фактор, инхибиращ миграцията на макрофагите, остеонектин, рецепторите PPAR, ангиопоетин, интерлевкин-6. Затова мастната тъкан има статус на ендокринен орган с разнообразни функции.

ИЗВОДИ
Днес е доказано, че ключовите моменти в патогенезата на абдоминалното затлъстяване в периода на менопаузата са следните процеси:
• Понижаване нивото на женските полови хормони.
• Относителна хиперандрогения.
• Намаляване активността на липазите в мастната тъкан в областта на бедрата и ханша при едновременното й повишаване в абдоминалните и висцерални адипоцити.
• Изменение на енергийния баланс – намаляване скоростта на обменните процеси на фона на повишен апетит и увеличаване на постъпващата с храната енергия.
• Понижаване елиминацията на хиломикроните (липопротеини, които се синтезират в чревната лигавица), отделяни след хранене.
• Повишаване тонуса на симпатиковата нервна система.
• Повишаване нивото на общите липиди, LDL („лош“) холестерола и триглицеридите.
• Понижаване нивото на HDL („добър“) холестерола, особено субфракции 2 и 3.
• Натрупване на прекисни производни на LDL холестерола.
• Засилена гликокортикоидна стимулация.
• Понижаване нивото на хормона на растежа.

Съвременните данни за етиологията и патогенезата на ММС показват, че за развитието на патологичния процес спомага цяла верига от патохимични, патофизиологични и патоморфологични реакции, загубили естествения самоконтрол и включващи се в порочен кръг на взаимно усилване. ММС има важна роля в патогенезата на възрастовите изменения в женския организъм вследствие понижаване естрогенната функция на яйчниците, което води не само до затлъстяване, но и до появата на диабет тип ІІ, сърдечносъдови и други заболявания.

Следва част X: Методи за лечение на менопаузален метаболитен синдром


2017-01-13 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 42 Вчера 268
Общо 326835 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.