iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Диагноза МЕНОПАУЗА Част X: Методи за лечение на менопаузален метаболитен синдром


Наднорменото тегло се явява пусков механизъм за развитие на менопаузалния метаболитен синдром и за ефективното му лечение е необходимо да се обърне особено внимание на борбата със затлъстяването. Дори умереното намаляване на теглото води до подобряване на общото състояние. Важно е постепенното и устойчиво намаляване на теглото и поддържане на постигнатите резултати.

image


1. Промяна в начина на живот
Немедикаментозното лечение включва: информиране на пациентките за принципите на рационалното нискокалорийно хранене, повишаване на физическата активност и промяна в начина на живот.Няма никакво съмнение, че съчетанието на правилен диетичен режим и редовните физически упражнения води до нормализиране на всички компоненти на менопаузалния метаболитен синдром: намаляване на излишните килограми, регулиране на кръвното налягане, повишаване чувствителността на тъканите към инсулин, нормализиране показателите на липидния и въглехидратния метаболизъм и понижаване маркерите на имунното възпаление. Това е научно доказано в изследвания като Diabetes Prevention Study (Финландия) и Diabetes Prevention Program (САЩ).За съжаление практиката показва, че в много случаи промяната в начина на живот е невъзможна или дава временен ефект. Затова използването на медикаментозна терапия е показано при повечето жени с ММС.

2. Хормонозаместителна терапия
Тъй като дефицитът на естрадиол, свързан с изчерпването на яйчниковия резерв, индуцира и поддържа метаболитните нарушения в менопаузата, възниква закономерния въпрос: възможно ли е да се отстранят или намалят тези нарушения, да се разкъса порочният кръг и да се понижи риска от затлъстяване при жените като им бъде назначена ХЗТ? Важен извод от многобройните изследвания е, че ХЗТ не влияе върху натрупването на излишни килограми, както се смяташе по-рано, а също така се отбелязва снижаване честотата на поява на диабет тип II. Резултатите от редица рандомизирани клинични изследвания показват, че полезните ефекти на ХЗТ по отношение развитието на сърдечносъдови заболявания се наблюдават през първите няколко години от менопаузата, затова времето за започване на ХЗТ играе важна роля. В многобройни проспективни изследвания се отбелязва безспорната полза, свързана с действието на естрогените върху метаболитните рискови фактори, като нарушения в обмяната на липиди, глюкоза и инсулин, излишък на абдоминална мастна тъкан, а също така и прякото въздействие на естрогените върху артериите, което предотвратява образуването на атеросклеротични плаки. В много обсервационни проучвания е доказано увеличаване продължителността на живот и намаляване честотата на сърдечносъдовите усложнения на фона на приема на ХЗТ. Разбира се, необходимо е винаги да се отчитат индивидуалните особености на всяка пациентка, да е налице отсъствието на абсолютни и относителни противопоказания за ХЗТ, а също така внимателен преглед от страна на гинеколог, ендокринолог и мамолог. По този начин и при отсътствието на противопоказания за ХЗТ може да се окаже помощ в профилактиката и лечението на патологичните състояния, свързани с ММС, особено в ранните му стадии.ХЗТ може да се използва в качеството на един от компонентите на комплексната терапия, включва увеличаване на двигателната активност, а също и прием на фармакологични препарати, които спомагат за редуциране на излишните килограми, повишаване на инсулиночувствителността и нормализиране метаболизма на въглехидрати и липиди.

3. Използване на метформин (инсулинов сенсибилизатор) в лечението на ММС
През последните години особено внимание се отделя на препаратите, съдържащи метформин (от групата на бигванидите). Днес това е едно от най-ефективните и достъпни за пациентите лекарствени средства за борба със затлъстяването на фона на налична инсулинорезистентност. Важна особеност в действието на метформина е забавяне усвояването на въглехидратите, което води до намаляване на постпрандиалната гликемия. Метформинът спомага за подобряване чувствителността на периферните тъкани към инсулин и може да бъде отнесен към патогенетичните видове лечение за пациентки страдащи от ММС. Важно е терапията да започне в т.нар. „прозорец на терапевтичните възможности“, т.е. в периода на ранната менопауза. В някои случаи терапията е обоснована още в периода на перименопаузата. Положителната страна от съвместното използване на ХЗТ и инсулиновите сенсибилизатори е по-изразената загуба на тегло, а също и намаляване на клиничните прояви (невровегетативни и психоемоционални), съпътстващи ММС. Това спомага за подобряване качеството ва живот на пациентките, намалява емоционалната лабилност и депресията с едновременно повишаване на поведенческата мотивация и засилване на социалната активност.4. Най-новите открития
Международен екип от физиолози установи, че механизмът на затлъстяване при менопаузата се отключва от определени неврони, чувствителни към дефицита на естрогени. Откритието ще позволи разработването на алтернативна хормонална терапия, специално насочена към регулиране на теглото по време на менопаузата.
Сред многото специфични симптоми, съпровождащи настъпването на менопаузата, както вече споменахме, е и натрупването на излишни килограми - проблем, който изключително трудно или изобщо не се поддава на корекция. Този проблем е свързан с радикалната пренастройка на обменните процеси в женския организъм на фона на хормоналните изменения. Това е т.нар. „естрогенна катастрофа“, когато при настъпване на определена възраст женската ендокринна система спира производството на естрогени.
Физиолозите проследиха и установиха как определени части на мозъка реагират на дефицита на естрогени. Както е известно, естрогените въздействат върху клетки на органите-мишени по цялото тяло, но най-чувствителни към тези хормони са специфични рецептори на клетки в мозъка, а именно естрогеновият алфа-рецептор (Er?), който е отговорен за промяната на метаболизма и произтичащите от това последствия за организма, в това число и затлъстяването.„Потискайки тези рецептори в мозъка на мишки, животните станаха много, много дебели. Те приемаха много повече калории, отколкото изгаряха“, разказва един от изследователите - Дебора Клег от Югозападния медицински център към Университета в Тексас. „Също така установихме, че дефицитът на различни естрогенови алфа-рецептори в хипоталамуса и хипофизата провокират и различни изменения в метаболизма.“, споделя Дебора Клег.
Ако се потиснат естрогеновите алфа-рецептори в невроните тип SF1 на хипоталамуса (хипоталамусни неврони стероидогенезен фактор 1) мишките започват да увеличават теглото си дори при прекратяване на храненето. При потискане на алфа-рецептори в друга част на мозъка – невроните на хипофизата, синтезиращи прохормона проопиомеланокортин (ПОМК-неврони), ефектът е обратен: мишките се хранят много повече, но изобщо не увеличават теглото си. По-рано е било установено, че за проблемите, свързани с овулацията и като следствие, неспособността да се създаде потомство, е отговорен дефицитът на ER? в тази част на мозъка.
Например, ако при менопаузата трябва да се коригира само неподдаващото се на никакви други методи излишно тегло, специално разработените препарати вече няма да въздействат на други рецептори-мишени и да предизвикват нежелани странични ефекти, заради които често не се назначава ХЗТ.
Останалите симптоми (горещи вълни, честа смяна на настроението, остеопороза), които се наблюдават при менопаузата и предизвикват не само дискомфорт, но и сериозна патология, изискват медикаменти, въздействащи на други естрогенови рецептори в мозъка, които тепърва предстои да бъдат локализирани.Локализацията на невронни комплекси, които по определен начин реагират на дефицита на естрогени, може да помогне за разработването на по-щадящи и ефективни методи за лечение на затлъстяването, развиващо се на фона на хормонален дисбаланс (в това число и през менопаузата): алтернатива на съвременните хормонални препарати, въздействащи върху всички хормонални мишени и предизвикващи редица странични ефекти. Става въпрос за съвсем нови медикаменти, които в зависимост от клиничните симптоми ще въздействат избирателно върху конкретни естрогенови рецептори в мозъка.

Следва част XI: Менопауза и стареене на кожата


2017-02-16 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 41 Вчера 268
Общо 326834 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.