iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Какво представлява интуитивното хранене?


Интуитивното хранене е сравнително нов начин за изграждане на нормално отношение към храната, без преяждане или гладуване. Създаден е през 70-те години на ХХ век в САЩ. Това не е диета, а вслушване и разбиране на нуждите на собственото тяло. Когато му осигуряваме необходимите хранителни вещества, без да приемаме излишно количество храна, имаме всички шансове да останем здрави и със стройна фигура.

image


Основоположниците на този вид хранене се базират на идеята, че диетата не е правилният път към здравето и добрата фигура. Те стигат до извода, че вниманието към сигналите на собственото ни тяло води до много по-добри резултати. Излишните килограми изчезват, теглото се нормализира и преяждането спира без строги и драстични диети. Най-добрият начин за постигане на нормално тегло е да се вслушваме в мъдростта на собственото си тяло.
През годините са проведени много изследвания и всички те потвърждават полезността на този начин на хранене, който напълно се отличава от диетите. На първо място е отсъствието на каквито и да било забрани. Не е необходимо хранене по часове, както и да се изключват от менюто определени продукти и да се заместват с други. Когато някои храни в дадена диета са забранени, често се наблюдават сривове, тъй като организмът се противопоставя, когато е заставен да прави нещо. При интуитивното хранене всичко е различно. В случая няма от какво да се страхувате, никой няма да ви кара да консумирате храни, които не харесвате и да ви отнема това, което обичате да похапвате. Може да консумирате всичко, но при едно условие – трябва да се вслушвате в сигналите на вашето тяло.Каква е същността на интуитивното хранене? Преди да похапнете нещо вкусно, трябва да се вслушате в тялото си. Сигналът за глад постъпва в мозъка от стомаха, който се намира в областта на слънчевия сплит. Запитайте се „Гладен/на ли съм в момента?“ и се вслушайте в сигналите, които идват от областта на слънчевия сплит. В повечето случаи отговорът ще е „Не“. Стомахът си „мълчи“, което означава, че разполага с достатъчно хранителни вещества и не е необходимо да го товарите с още храна. Спокойно можете да си вършите ежедневните занимания и без да сте похапнали. Вода можете да пиете колкото искате. Важно е да усетите мястото, откъдето идват сигналите за глад. Когато го почувствате и се научите да го разбирате, ще овладеете този начин на хранене.
След 3-4 часа може отново да зададете въпроса дали сте гладни, вслушвайки се в сигналите, идващи от областта на слънчевия сплит и тялото ви да отговори, че сега трябва малко да похапнете. Най-добре е, ако порцията е малка. Смята се, че оптималната порция трябва да съответства на обема на стомаха, а това е количеството, което се събира в шепата ви. Например, това може да бъде малко салата, ядки или плодове.
Също така е важно да питате тялото си какво му е необходимо. Преди всичко то ще поиска здравословна храна, като зеленчуци, плодове, сирене, риба, пълнозърнест хляб и др. Ако се научите да се вслушвате в интуитивните сигнали на вашето тяло, излишните килограми ще започнат да намаляват без диети и ограничения и най-важното – без йо-йо ефект.Важно е да не се пропускат сигналите за глад. Ако организмът отговаря, че в момента е гладен – това се изразява най-често с усещането за „стържене под лъжичката“, не отлагайте, а хапнете малка порция храна, която ще достави необходимите вещества и ще е напълно достатъчна за засищане на глада.
Можете да консумирате любимите си храни. Ако овладеете умението да слушате тялото си, ще усетите как в даден момент няма да ви се похапват любимите торти, пасти, чипс и други подобни изкушения. На организма те просто не са необходими и консумацията им е свързана с апетита. А гладът и апетитът са различни неща. Гладът е естествена потребност на тялото, а апетитът е просто желание да се похапват различни кулинарни изкушения.
Не по-малко важно е да следите за сигналите за засищане на глада. Щом усетите засищане, прекратете похапването, дори и в чинията ви да остане храна. За бързото засищане помага и доброто сдъвкване на всяка хапка, което облекчава и храносмилателните проблеми.
Ако започнете да следвате интуитивния начин на хранене, със сигурност ще се изненадате, че можете да минете без храна в продължение на много часове.

! Интуитивното хранене не е метод за драстично отслабване и няма да ви направи супер слаби. Фигурата ви ще стане стройна и оптимална за вашето тяло. Това е напълно достатъчно, за да сте здрави и с добро самочувствие.


2017-10-31 | Здраве |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 33 Вчера 268
Общо 326826 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.