iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


Кога започваме да стареем?...


Широко застъпено е мнението, че стареенето е свързано с появата на първите бръчици или посивяването на косата. Всъщност нещата са много по-сложни. Бръчиците и сивите коси са прояви на стареенето, които започват много по-назад във времето – при някои хора около 40-те години, при други още на 30-годишна възраст. Експертите са категорични, че съществуват определени признаци, които разкриват, че организмът е започнал да старее и тези процеси могат да са както обратими, така и необратими. Колкото по-рано забележим настъпването на тези промени, толкова по-голяма е вероятността да ги спрем или поне да ги забавим.

image


1. Имате косопад, който обхваща не само главата.
Ако календарната старост е далеч, но забелязвате разреждане на косата или участъци с липса на косми по краката, ръцете или други части на тялото, то организмът ви старее по-бързо от нормалното. Подобно разреждане на косата често съпътства хипотиреозата (понижена функция на щитовидната жлеза), като са налице и други признаци на стареене - отоци, увеличаване на теглото, умора, отслабване на паметта. При разреждане на косата или липса на косми особено в областта на веждите, е препоръчително да се изследват хормоните на щитовидната жлеза.2. Не можете да повдигнете тежък предмет.
Трудно ви е да повдигнете кофа с вода, да се качите на 5-я етаж с торба, пълна с продукти или да поставите в багажника на колата натъпкан догоре сак? Това не е обикновената „безпомощност“ на нежния пол, а начало на процеса на стареене. Силата на мускулите е добър показател за биологичната възраст, тъй като мускулната маса много бързо намалява с напредване на годините – с около 10% на всеки 10 години. Загубата на мускулна маса е съпроводена и с намаляване на издръжливостта. За щастие този процес може да бъде спрян и дори обърнат. Мускулната маса може да се увеличи с помощта на силови упражнения и консумация на продукти богати на протеини.3. Раните ви заздравяват по-бавно.
Един от признаците на стареене, на който много често не се обръща внимание е, че организмът започва много по-бавно да се възстановява от травми и наранявания. Както знаем, кожата е най-големият орган и в нормално състояние има невероятна способност за самоизлекуване. Нарушаването на тази способност е сигнал за възпалителен процес, протичащ на клетъчно ниво. А една от последиците от клетъчното възпаление е стареенето на клетките.

4. Имате повече бръчки в сравнение с вашите връстници.
Бръчките и отпускането на кожата са безспорни признаци на стареенето на кожата, но времето и скоростта на появата им могат да бъдат както по наследство, така и в резултат на начина на живот: тютюнопушене, прекомерно излагане на слънце или в солариум, пренебрегване на грижата за кожата, отсъствие на физически упражнения, нездравословно хранене. За съжаление бръчките и отпускането на кожата не могат да бъдат премахнати с помощта и на най-добрия козметичен продукт. Необходим е огромен арсенал от мощни апаратни методи, инжекционни процедури, а в някои от случаите и пластична хирургия. Затова профилактичните мерки са изключително важни. Хранителен режим, богат на риба, плодове и зеленчуци, надеждна слънцезащита, хидратация и подхранване на кожата могат да предотвратят ранната поява на бръчици и загуба на еластичност дори и при неблагоприятна генетична компонента.5. Загубили сте интерес към живота.
Престанали сте да правите това, което винаги сте обичали, независимо дали става въпрос за срещи с приятели, пътешествия, хоби или секс? Или ви се струва, че животът губи смисъл?... В много случаи психичното стареене предхожда физическото и не бива да се пренебрегва, защото в основата му често стои депресия или загуба на жизненост, които успешно се лекуват.6. Трудно отваряте бутилка или кутия консерва.
Изследванията показват, че силата на захвата на ръката е пряко свързана с възрастта и служи като показател за загубата както на мускулна маса, така и на мускулна сила. Отслабването на тази сила може да е и признак за забавяне на мозъчните функции, т.е. започнало е стареене на нашия „компютър“ – мозъка. Това е свързано с възрастовото намаляване на бялото мозъчно вещество, частта от мозъка, отговорна за ефективната обработка на информация.

7. Любимите ви панталони вече са тесни в талията и свободни при бедрата.
Внезапното натрупване на мазнини в коремната област е признак за възрастови хормонални промени, т.е. перименопауза. Обикновено през този период започва загуба на костна и мускулна маса, което води до намаляване обема на бедрата, изтъняване на костите и „смаляване“ на ръста. Тези признаци могат да доведат до сериозни проблеми със здравето, като метаболитен синдром, артрит или остеопороза. При първите симптоми е необходимо да коригирате хранителния си режим и да се заемете с редовни спортни занимания.8. Кожата ви е станала по-суха.
При младите и здрави хора кожата се овлажнява и регенерира с изумителна ефективност. Ако ползвате хидратиращи кремове и лосиони, но кожата ви си остава суха и се лющи, това може да е признак за хипотиреоза, състояние, което много бързо състарява организма. Появата на различни дерматити и екземи пък е сигнал за нарушаване усвояването на хранителни вещества и микроелементи - наблюдава се при промени във функцията на червата с напредване на възрастта.

9. Събуждате се нощем, а през деня ви се спи.
Това е свързано с високото ниво на кортизола или наричан още хормон на стреса. Повишаването на кортизола е неизбежно с напредване на възрастта, но при съпътстващ стрес, хормонът може да се увеличи много рязко и да предизвика различни проблеми, включително и със съня. За съжаление нивото на кортизола не само се повишава с възрастта, но и води до по-бързо стареене, образувайки порочен кръг. Високото ниво на кортизол е свързано и с натрупване на излишни мазнини, понижаване на имунитета и поява на хронични заболявания. Затова е важно да се научим ефективно да се освобождаваме от стреса.10. Лицето ви започва да губи нормалния си овал.
Загубата на костна тъкан в областта на лицето е нормален елемент на стареенето. С възрастта бузите започват да се отпускат, устните изтъняват, а слепоочната област изпъква. Това е най-честата причина да изглеждаме по-стари от реалната си възраст, а не бръчките или посивялата коса. Най-добрият начин за борба със загубата на костна тъкан в периода на мено- или андропаузата е правилното хранене, допълнителния прием на калций с витамин D, добрата двигателна активност, както и да не се допускат резки промени в теглото.

11. Появили са се пигментни петна.
Прекомерното излагане на слънце без надеждна фотозащита води до преждевременно стареене на кожата – намалява производството на колаген и еластин, появяват се бръчки и пигментни петна. Появата на пигментации е един от ранните признаци за нанесени от слънцето вреди, тъй като меланинът се натрупва в кожата в продължение на дълъг период от време и започва да се проявява като старчески петна с напредване на възрастта.

12. Менструалният ви цикъл е станал непредсказуем.
При жените нарушенията в менструалния цикъл са един от най-ранните признаци на стареене, които могат да започнат дори 15 години преди настъпването на менопаузата. На 30 и 40 години едва ли на някоя жена ще мине през ума за връзката между проблемите с менструалния цикъл и стареенето, но това е факт. Самият организъм започва да се смята за толкова стар, че отказва хипотетично възпроизводство. Нарушаването на производството на хормони много бързо води до появата на други признаци на стареене на организма: колебания в теглото, намаляване на мускулната и костната маса, загуба на жизнени сили и др. Затова и към най-малките промени в менструалния цикъл трябва да се подходи сериозно и да се потърси консултация с гинеколог.2018-04-14 | Красота |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 32 Вчера 268
Общо 326825 за 2381 дни
Най-много 449 на 17.11.2018 (23:53)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.