iBeauty.bg
banner1
Промоции

Няма добавени промоции още!
Още промоции
Анкета

Готови ли сте за лятото?:

Ох, и тази година ще се боря с влизането в банския...

А как иначе?! С нетърпение чакам да покажа перфектни форми на плажа.

Слънце, море, нови приключения... Прекрасен сезон, за който винаги съм готова!


hot! Сусамът – малко семенце с големи ползи


Несправедливо обявено за украса на печива, сусамовото семе е в периферията, а би трябвало да е много по-близо до центъра на трапезата. Диетолозите изтъкват, че то е богато на витамини, полезни протеини, мед и магнезий и подчертават, че сусамът не само е отличен боец срещу много болести, но и забавя стареенето.

image


Наръсено по кифлички и погачи едно могъщо зрънце напълно незаслужено често е само декорация. Сусамът, известен на повечето хора като „подправка”, поръсен върху печиво от бяло брашно, всъщност представлява единствената добра страна на това печиво, казват диетолозите.
С произход от Азия, тези семенца още от древността са смятани за лековити, а едно от основните им свойства е да забавят процеса на стареене. Сусамът е едно от най-старите и най-здравословни култивирани растения, а учените са убедени, че сусамовото масло се използва от почти 5000 години.



Семената на сусама могат да бъдат бели, черни или кафяви, като според това има и известни разлики в състава им. Въпреки че са толкова дребни, те имат висока хранителна стойност. Повече от половината съдържание на зрънце сусам са мазнини, от които много малко наситени, преобладават ненаситените мастни киселини – олеинова и линолова.
Една пета от съдържанието на сусамовото семе съставят полезните протеини, а от витамините в него има А, В1, В6 и Е, чиято е и заслугата за предотвратяването на преждевременните бръчки и стареенето на кожата.



Друга важна съставна част от хрупкавите семена е медта, която облекчава възпалението при ревматоиден артрит, а магнезият понижава кръвното налягане и предотвратява пристъпите на мигрена. Цинкът играе важна роля за поддържане на мъжката потентност, подпомага зарастването на раните и лекува кожните проблеми. Човешкият организъм пък се справя отлично с извличането на калция и желязото, „складирани” в сусама.
Фитостеролите, съдържащи се в сусама, по химическата си структура са подобни на холестерола, възпрепятстват усвояването му и по този начин помагат за намаляване на нивото му в кръвта.
Сезаминът и сезамолинът, които също са съставки на сусама, принадлежат към групата на т.нар. лигнани, които намаляват нивото на холестерола и увеличават запасите на витамин Е. Тези съставки също така понижават високото кръвно налягане.



Консумацията на сусамово семе или негови производни може да намали липидната пероксидация, която е една от най-тежките последици от появата на ракови клетки.
Чудотворните семчици подобряват и ефективността на лекарствата за диабет.


2013-03-22 | Hot&Cold |

Всички статии

banner1
banner1
Седмичен хороскоп

Посещения на сайта:

 Днес 233 Вчера 212
Общо 273855 за 2138 дни
Най-много 342 на 23.02.2017 (23:58)
За нас | Контакти
Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта ibeauty.bg без разрешение е забранено.