Алое вера LR е тропическо растение, произхождащо от Северна Африка. От преди четири века се отглежда изкуствено в Южна Европа. Отглежда се във ферми в Китай, Индия, Австралия, Парагвай. Растението е вечнозелено и може да достигне височина до един и половина метра. Листата му са дълги и заострени, подобни на тези на кактус. Те са активните части на растенията, които водят до международното им култивиране.

КЪДЕ се използва алое вера LR?

Алое вера LR се използва в козметиката и медицинатa. От векове до днес алтернативната медицина е придавала на алое вера неговите освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от това растение са били използвани за лечение на изгаряния, предотвратяване на инфекции на рани и други кожни проблеми.

ЗАЩО ДА ПРИЕМАМЕ АЛОЕ ВЕРА LR?

Основно укрепва имунната система, тъй като е богат на минерали, витамини и аминокиселини. Освен това е полезно и за храносмилателната система и бъбреците (особено в комбинация с мляко). Има антивирусни и противогъбични свойства. Редовният му прием може да забави стареенето на организма и да предотврати образуването на туморни клетки. Помага и при високо кръвно налягане, артрит, диабет, запек, астма. Препоръчва се от гинеколозите заради благоприятното му действие при кисти и сраствания.

Листата от алое вера съдържат голям брой биологично активни вещества: манани, полиманани, антрахинони, С-гликозиди, антрони и лектини.

Доказаните ползи от използването на препарат, съдържащ екстракт от алое вера LR са:

Приема се през устата за понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Пероралното приложение намалява нивата на липидите в кръвта при пациенти с хиперлипидемия. Подпомага лечението на генитален херпес при локално приложение. Когато се прилага локално върху засегнатите области, може да намали тежестта на себорейните симптоми.

Има и много хипотези за ефектите на алое вера върху човешкия организъм. Повечето от тях не са научно доказани:

Подпомага заздравяването на рани. Данните, получени при лабораторни проби върху животни, имат основание да твърдят този ефект, но при проучванията при хората не да открити положителни аспекти на това лечение. Потиска развитието на някои видове бактерии и гъбички, но няма антибиотичен ефект. Има антивирусни свойства, които се борят с вирусите, атакуващи кожата. Това прави екстракта от алое вера подходящ за употреба в продукти, които се борят с последиците от СПИН.

страничен ефект

Освен обичайните алергии, няма други непосредствени противопоказания за употребата на продукти от алое вера (козметика, балсами, шампоани, гелове). Няма проучвания, които да потвърждават безопасността на пероралния прием на продукти, съдържащи екстракт от алое вера при бременни и кърмачки, пациенти с хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

Препоръки при консумацията на алое вера

Най-добре е да се следят нивата на кръвната захар, когато се приема през устата при хора с диабет или на диета с високо съдържание на протеини, кетогенна диета и други ниски въглехидратни приеми. Приемането на продукти с екстракт от алое вера през устата води до понижаване на нивата на кръвната захар.

алое вера lr

За какво се използва?

Алое вера се използва при кожни раздразнения, изгаряния, инфекции, екземи. Добавен към козметиката за кожа, той има омекотяващи и регенериращи свойства, а също така забавя признаците на стареене, което го прави успешно при лечение на акне. Широко използван в шампоани и маски за коса, особено за къдрава коса. Приемането на алое вера може да предизвика дразнене, въпреки че се използва за лечение на различни симптоми.

Полезна ли беше информацията за теб? Сподели я с приятели!

Similar Posts

Вашият коментар